Huvilayhdyskunnasta pientalovaltaiseksi asuinalueeksi

Laurinlahti (ruots. Larsvik) on Espoossa Espoonlahden itärannalla sijaitseva asuinalue, joka kuuluu Espoonlahden kaupunginosaan. Samalla nimellä kutsutaan myös Kivenlahden ja Soukanlahtien välissä sijaitsevaa lahtea. 

Laurinlahti on tänä päivänä pääsääntöisesti matalasti rakennettua rivi- ja pientalovaltaista aluetta. Alueen juuret ovat kuitenkin 1900-luvun alkupuolella perustetussa huvilayhdyskunnassa, jolloin asutusta oli lähinnä kesäisin. 

Huvilayhdyskunnan perusti Alexander Frey

Larsvik mainitaan ensimmäistä kertaa kartassa vuonna 1787. 1900-luvun alussa lahden rannalle, korkeahkon kumpareen laelle rakennettiin Villa Larsvik.  Alueen laajempi asuttaminen alkoi vuoden 1938 jälkeen. Sen lähtökohtana oli Villa Larsvikin maista lohkottu yhtenäinen alue, jonka 99 tontille villan omistaja Alexander Frey perusti huvilayhdyskunnan. Se tunnettiin aluksi nimellä Lasrsvik samhälle (Laurinlahden yhdyskunta).

Asutuksen laajentuessa nimeä Larsvik alettiin käyttää myös aluenimenä. Se suomennettiin muotoon Laurinlahti vuonna 1960. Vuonna 1970 alueennimi Laurinlahti - Larsvik oli mukana Espoon opaskartassa ja samoihin aikoihin nimi vakiintui myös lahden nimeksi. (Lähde: wikipedia)
 

Kuvassa Alexander ja Martha Frey.
Laurinlahden huvilayhdyskunnan perustaja Alexander Frey ja Martha Frey. Kuva: Museovirasto.

Uimaopetusta ja juhannusjuhlia
 

Ympärivuotinen asutus laajeni Laurinlahdessa 1950-luvulta lähtien, mutta jo sitä ennen kesäasukkaiden saapuessa Laurinlahdessa vietettiin vilkasta yhteiselämää juhannusjuhlien ja monien muiden aktiviteettien muodossa. Rannassa järjestettiin mm. uimaopetusta yhdyskunnan järjestämänä.

Alueen kehittymisestä ja laurinlahtelaisten elämästä aina 1930-luvulta lähtien voit tutustua Laurinlahden yhdyskunnan 50-vuotisjuhlajulkaisusta.  Julkaisun voit ladata alla olevasta linkistä.